Kiskerti divat növényünk a rukkola

Kiskerti divat növényünk a rukkola

Egyre nagyobb divat és szinte minden étteremben találkozhatunk a rukkolával. Eleinte főként a déli országokban rajongtak érte, de ma már itthon is egyre több helyen találkozhatunk vele. Leggyakrabban a levelét, ritkábban a virágát is fogyasztják salátaként. Magolajának az orvoslásban van fontos jelentősége. Az ára igen borsos, de nem is kell megvásárolnunk hiszen otthon is nagyon könnyen megtermeszthetjük magunknak. Miért is? Mert kis helyet foglal, akár a balkonon is nevelhetjük, nagyon gyorsan fejlődik és nem igényel sok törődést. Lássuk mi a titka a rukkola termesztésének!

 

 

Rukkoláról általánosságban

A rukkola (Eruca sativa) vagy rucola a tormával és a mustárral van rokoni kapcsolatban: ugyanaz a keresztes virág; hasonló, csípős ízű mustárolajok, magas B- és C-vitamin tartalom jellemző rájuk. Egynyári növény nemcsak ételeink gazdagítására hanem kertünk díszítésére is alkalmas, mivel jól bírja a szárazságot és nem igényel különösebb gondoskodást. Eredeti élőhelyén a mediterrán térségben gyakran nő vadon elhagyott, sziklás, száraz parlagokon és mivel könnyen terjed hamar birtokba veszi ezeket a napos területeket. Magyarországon márciustól augusztusig termeszthető. Tavasszal csírázó, nyár eleji egyéves növény. Megjelenése változatos mind nagyságát, mind szőrzetének és termésének jellegeit tekintve, melyek alapján – vitatható módon – 40 fajcsoportot különítettek el a fajon belül. Magassága 30-50 cm, felálló szára egyszerű vagy elágazó. A növényt vagy mindenütt gyéren szőr fedi, vagy szinte teljesen kopasz. A kifejlett növény levelei általában lantosan szeldeltek. Virágai négytagúak, végálló fürtvirágzatban nyílnak. Termése becőtermés. A homokos talajnál jobban szereti a középkötött vályogtalajokat, amelyek tápanyagban gazdagok. Júniustól folyamatosan szedhetők friss levelei, de mivel hűtőben csak 1-2 napig tartható, ezért egyszerre csak annyit szedjünk, amennyit fel is tudunk használni.

 

Rukkola termesztése otthon

Igénytelen, rendkívül alkalmazkodó képes, de fagyérzékeny növény. Ha megtelepszik, gyorsan terjed, és kiszorítja a gyomokat. Önvető. Szereti a napos, meleg helyeket. Növekedése ezeken a helyeken a legszebb. Balkonládában, cserépben is nevelhetjük. Lakásban napos és meleg helyre állítsuk, és mérsékelten öntözzük. A vetéshez nem szükséges nagyon előkészülni, de azért legyen gyommentes a kiszemelt terület. 20-30 cm sortávolságra vessünk, 1-2 cm mélyen, folyóméterenként 18-22 magot. Kelés után kb. 2-3 héttel már kezdhetjük szedni az 5-10 cm-es leveleit. Később magszárba megy. Érdemes szakaszosan vetni. Magja elszórva vadon is kikelhet. Palántáról nem érdemes nevelni, mert a palánták annyira zsengék, hogy a kiültetés során sok palánta tönkre mehet. A rukkola remekül termeszthető a balkonon, sőt a napos, meleg konyhaablakban is. Ha három hetente vetjük akkor egész nyáron élvezhetjük a friss levelek zamatát. Rendszeresen de mérsékelten öntözzük, kártevők és betegségek ritkán támadják meg.

Rukkola gyógyhatása 

A népgyógyászatban már régóta széles körben elterjedt a használata. Szabályozza a koleszterin- és a vércukorszintet is, csökkenti egyes daganatos betegségek kialakulásának esélyét, és segíti a tüdő működését. Vitamin- és ásványianyagtartalma rendkívül magas, megtalálható benne az A-, B2-, B5-, C- és K-vitamin, valamint a kalcium, kálium, vas, magnézium, foszfor és szilícium is. Magolaja többségében eruka savat, olajsavat, és eikozán savat tartalmaz. Manapság újra felfedezték magolajának májvédő, tumor gátló és gyomorfekély elleni hatását. Gyulladás gátló, vizelethajtó és keringésserkentő hatását több kutató is tanulmányozta. Az olajos magvak antibakteriális hatása is bizonyított. 
 

Kerti kalendárium

Májusi teendők kiskertünkben

Ebben a szép tavaszi hónapban csodálatos látványt nyújthat felvirágoztatott kertünk, erkélyünk, de a tennivalóktól se feledkezzünk el.

Júniusi teendők kiskertünkben

Ez a hónap még elég tennivalót tartogat a konyha- díszkert valamint balkonkertben tevékenykedő kiskertészeknek. Vegyük sorra a feladatokat: